Ramaders de bous braus i de lídia de LA UNIÓ es concentren a València davant la crisi econòmica que pateixen

LA UNIO - 04 Aug, 2020
  • 1893
  • 0

Demanen que no se'ls utilitze com a arma política perquè són ramaders professionals

Ramaders del sector de boví brau i de lídia de LA UNIÓ han participat hui en una concentració celebrada a València, des de la Plaça de la Verge fins a les portes de les Corts Valencianes, davant la crisi econòmica sense precedents que pateixen per la cancel·lació dels festejos taurins i de ‘bous al carrer’ provocada per la Covid-19.

Segons estimacions de l'Associació de Ramaders de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, entitat que ha convocat la concentració, a la qual s'han sumat LA UNIÓ i AVA, el col·lectiu ja s'ha vist obligat a sacrificar més de 3.000 caps de bestiar per la impossibilitat d'assumir els costos d'alimentació animal i manteniment de les explotacions. La crisi també ha destruït 300 llocs de treball i ha arruïnat a un centenar de famílies. L'impacte anual d'aquesta activitat arriba als 85 milions d'euros entre el sector ramader.

Per això, els ramaders han entregat un manifest als partits polítics –registrat en Les Corts Valencianes– que recull les reivindicacions del sector, entre les quals destaca un règim d'ajudes en concordança a la gravetat de la situació actual i a la previsió futura existent. A diferència d'altres sectors ramaders afectats per la pandèmia, els bous al carrer han sigut vetats d'ajudes per part de la Generalitat Valenciana malgrat que les seues pèrdues es veuen incrementades pel tancament de la principal font d'ingressos, que són els festejos populars.

El sector sol·licita una ajuda de 65 €/animal reproductor. Al mateix temps, reclama la disposició d'avals i crèdits a un règim d'interés del 0% (bonificats) i amb manques de tres anys per a poder fer front a les despeses derivades de l'alimentació dels animals, amortitzacions, sous de personal fix, assegurances socials i quotes d'autònoms, etc.

Una altra demanda és una figura de protecció per a aquests animals de boví brau, raça autòctona Valenciana, una llei de ramaderia que protegisca a la ramaderia autòctona Valenciana i pose en valor l'aportació ecològica que aquesta proporciona.

També sol·licita modificacions en el PAZ que reduïsquen els règims ultres severs de les proves diagnòstiques de la tuberculosi, amb una participació de ramaders i veterinaris d'explotació i treballar de manera conjunta per a modificar algunes normes a nivell nacional que penalitzen com a ramaders valencians.

El col·lectiu posa l'accent en un suport del Consell per a coordinar a les diferents Conselleries i facilitar en la mesura que siga possible la realització de festejos amb tots els protocols necessaris per a garantir el benestar dels animals i la salut de les persones que participarien en aquests.

Demana que els ingressos computen, igual que altres ramaderies, com a agrícoles i ramaders i tindre igualtat de possibilitats a l'hora de poder percebre ajudes en les explotacions ramaderes.

Per a tot això reclamen un consens entre tots els partits polítics i que no s'utilitzen als ramaders de boví brau i els festejos populars com a arma política. Finalment, el sector sol·licita una reunió urgent amb el president de la Generalitat Valenciana i la consellera d'Agricultura a fi de tractar de donar una solució i viabilitat a aquestes famílies i ramaderies el manteniment econòmic de les quals depén d'aquesta activitat i trencar l'estigma d'un veto a aquest sector ramader.